Nincs két egyforma öntözőrendszer

Nincs két egyforma öntözőrendszer

Ahogyan nincsen két egyforma kert sem. Hiszen a kertek különbözősége miatt nincs két egyforma öntözőrendszer, mivel ez a berendezés abszolút mértékben az adott kertre van szabva, és annak sajátosságaihoz idomul. De, ha már két tényleg egyforma kertet találnánk, akkor is a víznyomásnak és az átfolyó liternek is meg kéne egyeznie ahhoz, hogy az öntözőrendszerek teljesen megegyezzenek. Azonban az ilyen nem szokott előfordulni.

A fajlagos árak megadhatatlanságának az oka is pontosan ugyanez, mivel olyan sok tényezővel kell számolni, és olyan sok sajátos paraméter lép fel, hogy képtelenség lenne átlag, vagy négyzetméter árat mondani az öntözőrendszer telepítésre. Az öntözőrendszer alkatrész árát leggyakrabban befolyásoló tényezők a következők: műszaki tartalom, nyomás, átfolyás literben, tagoltság, növények, gyepfelület, napos-árnyékos területek, rézsűk, szél. Az öntözőrendszer telepítési munkadíját meghatározó tényezők: talaj minőség, részük, gyepes felületek, méretek, tagoltság.

Látható tehát, hogy nagyon sok számolandó tényező tudja befolyásolni a műszaki tartalmat és az árakat. Ne dőljenek be a helyszínen kapásból „megmondanitúdóknak”, és a „telefonbabemondóknak”, mert a tévedés elkerülése érdekében nem komoly szakmai tapasztalat áll mögöttük, hanem felelőtlen kijelentést tesznek. Habár néha nagyon-nagyon meggyőző módon. Sajnos!

hatékony öntözés

Egyáltalán nem azt állítom, hogy egy öntözőrendszer felmérése attól sikerül jól, ha a szakember minél több időt tölt el a kertben és csak méricskél, meg feljegyez, stb… Egy átlagos kert öntözőrendszer húsz perc alatt felmérhető egy tényleges tapasztalattal rendelkező szakember számára, a többi meg kötelező vizit. Sajnos előfordul néhányszor, hogy a fejünkhöz vágják az árajánlatot mondván, „ de, hogy a szomszédnak csak ennyi meg ennyibe került az automata öntözőrendszer! Ez igaz, azonban a szomszéd kertje vagy 200 m2-rel kisebb, és 30 litervízzel több van neki percenként. Ez is nagy különbség.

Tehát minden kert és körülmény más és más, ezért az öntözőrendszerek sem egyformák!

További részletek a www.esomester.hu oldalon!