Ezek a raktározás alapelvei

Ezek a raktározás alapelvei

raktározás

Raktározás alatt azt értjük, amikor nagy mennyiségű árut halmoznak fel egy erre szolgáló helyiségben, fajtánként elkülönítve. Ugyan első olvasatra a művelet egyszerűnek tűnhet, valójában nem az. A raktározásra szolgáló helyiségnek is számos feltételnek kell megfelelni, nem beszélve a raktározás alapelveinek betartásáról. Lássuk, melyek ezek!

Így válasszuk ki a raktározás helyét!

A raktár helyének meghatározásakor a tárolni kívánt áruk jellegét, a vállalkozás logisztikával kapcsolatos feladatait, pénzügyi helyzetét és az értékesítés módját kell figyelembe venni. A raktár fizikai tulajdonságai is legalább ennyire fontosak, vagyis az, hogy legyen képes megvédeni az áru állagát, mérete igazodjon a tárolt termékek minőségéhez és mennyiségéhez, könnyen elérhető, megközelíthető legyen és garantálja a biztonságos, tiszta munkakörülményeket az ott dolgozók számára.

A raktározás alapelvei részletesebben

A kereskedelmi tevékenység jellemzőitől függ az, hogy pontosan mekkora árukészlet felhalmozására van szükség. A nagy forgalommal rendelkező áruházaknak óriási készletet kell felhalmozni, számukra a nagy alapterületű, tágas és könnyen megközelíthető raktárral rendelkező épületek a megfelelőek. Itt célszerű már raktárirányítási rendszert is bevezetni. Ezek lehetnek az üzlet mellett közvetlenül, a városközpontban vagy az agglomerációban is.

Az alacsonyabb forgalommal rendelkező, kiskereskedelmi egységeknek nincs szükségük óriási méretű raktárakra. Bőven elegendő számukra egy olyan raktár, amely az üzlet épületén belül vagy ahhoz kapcsolódva kapott helyet. A kis árukészlet tárolására egy ilyen helyiség is megfelelő lesz.

A raktározás tulajdonképpen egy állagmegóvó tevékenység, amely során az aktuálisan nem használt árukat tároljuk arra szolgáló, védett és biztonságos helyen. A raktározás alapelvei nagy mértékben határozzák meg a tevékenység eredményességét. Egy könnyen elérhető, tiszta, az időjárás viszontagságaitól védett épület, ahol ráadásul az anyagmozgatásra is van lehetőség, minden bizonnyal megfelelő lesz az áru állagának, minőségének megóvására.

Tags: